V.A.C.-terapia 20-vuotta Suomessa

V.A.C.-terapia 20-vuotta Suomessa
1.2.2024
Suomessa ensimmäiset V.A.C.®-hoidot aloitettiin vuonna 2004, ja nyt jo kymmenet tuhannet haavapotilaat ovat hyötyneet V.A.C.®-hoidon tehokkuudesta. V.A.C.®-terapia on ylivoimaisesti lääketieteellisesti tutkituin haavan alipainehoito.
Osallistumme Valtakunnallisille Haavapäiville Helsingin Triplassa 1.-2.2. Tervetuloa kuulemaan lisää.

Mitä on V.A.C.-hoito?

V.A.C.-hoito käyttää tyhjiötä (eli alipainetta) ja erikoissidoksia haavan paranemisen edistämiseksi. V.A.C. on lyhennetty sanoista Vacuum Assisted Closure (tyhjiöavusteinen umpeutuminen) ja puhumme myös haavan alipainehoidosta.

Hoitoon tarvitaan V.A.C.-hoitolaite, SENSAT.R.A.C.TM-letkusto hoitolaitteen ja vaahtosidoksen yhdistämiseen, erilaisia vaahtosidoksia tilanteen mukaan ja V.A.C.-kalvo (kiinnittyvä kerros, joka asetetaan vaahtosidoksen päälle tiiviisti).

Integroidun hoitojärjestelmän tuottama alipaine auttaa kuromaan haavan reunoja yhteen, poistaa tulehduseritettä, vähentää turvotusta ja edistää paikallista verenkiertoa. Alipaineen vaikutuksesta vaahtosidoksen kanssa kontaktissa olevassa kudoksessa tapahtuu microdeformaatiota, joka johtaa soluvenytykseen. Alipaineen aiheuttama soluvenytys stimuloi solutason aktiviteetteja johtaen granulaation muodostumiseen.

Miten V.A.C.-hoito toimii?

V.A.C.-hoidon vaahtosidos asetetaan haavan sisälle tai päälle. Hoitava terveydenhuollon ammattilainen valitsee vaahtosidoksen - valittava sidos riippuu haavan tyypistä, koosta ja sijainnista sekä paranemistavoitteista.

Vaahtosidos ja muutama senttimetri haavaa ympäröivää ihoa peitetään läpinäkyvällä, ihoon kiinnittyvällä kalvolla. Kalvon keskustaan leikataan reikä ja SENSAT.R.A.C.-imuletkun tyynyosa asetetaan sen päälle. Letkuston toinen pää kytketään säiliöön, joka on kiinnitetty hoitoyksikköön.

Kun integroitu V.A.C.-hoitojärjestelmä on paikoillaan ja yksikkö kytketään päälle, vaahtosidos painuu kokoon. Tässä kohtaa saattaa tuntua kevyttä imua. V.A.C.-hoitojärjestelmä imee haavasta mahdollisesti tartuntavaarallista materiaalia ja muita nesteitä letkuston avulla ja kerää ne säiliöön.

Kysy lisää V.A.C.-hoidosta, katso yhteystiedot tästä.