Mitä peräpukamat ovat?

Peräpukamat ovat ryhmä verisuonia peräaukossa ja peräsuolen alaosassa. Niihin liittyvät vaivat ovat yleisiä ja yleensä itsestään paranevia.

Vaikka peräpukamat ovat luonnollinen osa anatomiaamme, ne voivat ajan myötä turvota ja aiheuttaa kutinaa, verenvuotoa ja kipua. Peräpukamille voivat altistaa muun muassa ummetus, raskaus, perinnöllisyys, pitkään istuminen, ylipaino ja ponnistaminen ulostamisen yhteydessä muiden tekijöiden lisäksi. 

Katso Duodecimin Terveyskirjastosta lisää peräpukamista.  

Kahdentyyppisiä peräpukamia

Ulkoiset peräpukamat sijaitsevat peräaukon ulkopuolella. Ne kehittyvät tämän hyvin herkän ihon alle ja tuntuvat pehmeiltä turvotuksilta.

Sisäiset peräpukamat sijaitsevat peräaukon sisäpuolella peräsuolessa ja niitä peittää sama ohut limakalvo. Vaikka peräpukamat ovat yleensä kivuttomia, ne voivat tulehtua ja työntyä ulos peräaukosta, aiheuttaen ärsytystä ja kipua. Verenvuoto voi viitata myös vakavampiin peräsuolen ongelmiin, kuten kasvaimiin. Lääkärin tulisi arvioida kaikki verenvuodot, olivatpa ne kuinka vähäisiä tahansa.


Hoitovaihtoehtoja

Monilla ihmisillä peräpukamat tulevat ja menevät ja hoituvat ennalta ehkäisevän hoidon ja käsikauppalääkkeiden avulla. Jos terveyskeskushoito tai konservatiiviset hoidot eivät tehoa, voi lääkäri ohjata potilaan kirurgisiin hoitoihin.

Kumirengashoito
Yleislääkärin vastaanotolla tehtäviä kumirengashoitoja käytetään taudin varhaisessa vaiheessa, kun oireet ovat selkeät. Kumirengas asetetaan peräpukaman ympärille ja jätetään paikalleen. Tämä vähentää liiallista verenvirtausta; toimenpide täytyy usein toistaa, ja peräpukamat voivat palata. 

Niittaus
Tässä hoitomuodossa ylimääräinen kudos leikataan kirurgisesti pois, ja suljetaan ns. metallistaplerilla. Tähän toimenpiteeseen liittyy suurempi komplikaatioriski, ja toipuminen on yleensä pidempi kuin kumirengashoidossa. 

Peräpukamien kirurginen poisto (Morgan-Milligan-toimenpide)
Tämä hoitomuoto kehitettiin yli 50 vuotta sitten. Toimenpiteessä poistetaan suuri määrä kudosta; potilaat raportoivat merkittävää kipua, ja toipuminen voi kestää useita viikkoja tai jopa kuukausia.

THD® Doppler-menetelmä: mini-invasiivinen lähestymistapa vaihtoehtona
Kivuliaiden peräpukamien hoitoon tarkoitetun THD® Doppler-leikkausmenetelmän tuloksena saadaan minimoitua kipua ja komplikaatioita sekä säilytetään anaalikanavan luonnollinen anatomia. Tässä hoitomuodossa kudosta ei poisteta. Sen sijaan laskimoiden verenkiertoa vähennetään ja peräpukamat asetetaan uudelleen omalle paikalleen. Useimmat potilaat tuntevat vähän kipua, toipuvat nopeasti ja pääsevät lyhyen ajan kuluttua ulostamaan normaalisti.

THD® Doppler-hoito tehdään kolmevaiheisesti:

  1. Peräpukamakudosten laajentuneet verisuonet tunnistetaan doppler-ultraäänianturin avulla.
  2. Kirurgi sulkee verisuonen sulavalla ompeleella, jolloin kudoksen turvotus ja verenvuoto vähenevät. Kudosta ei leikata tai poisteta.
  3. Kirurgi nostaa pullistuneen kudoksen omalle paikalleen käyttäen sulavaa ompeletta.
THD® Doppler-menetelmän edut

* Kudosta ei leikata tai poisteta eli alkuperäinen anaalikanavan anatomia säilyy. 
* Useimmissa tapauksissa potilaat palaavat töihin ja normaaliin arkeen noin viikon kuluessa.

Kysymyksiä lääkärille

Jos sinulla on peräpukamaoireita, voi olla hyvä varata aika lääkärille. Voit kysyä lääkäriltäsi muutamia kysymyksiä selvittääksenne, voisiko
sinulle tehdä THD® Doppler -menetelmän mukaisen hoidon:
  1. Mikä voisi olla todennäköisin syy oireisiini?
  2. Onko tilani todennäköisesti tilapäinen vai pysyvä?
  3. Olenko vaarassa saada tähän tilaan liittyviä komplikaatioita?
  4. Mitä hoitomuotoa minulle suosittelet ja miksi?
  5. Onko olemassa muita itsehoitotoimenpiteitä, jotka voisivat auttaa?

Oireistasi riippuen lääkäri voi ohjata sinut erikoislääkärin hoitoon.

Soveltuisiko THD® Doppler -menetelmän mukainen hoito sinulle?

Potilaan hoitotulokset ja toipuminen voivat vaihdella taudin vakavuudesta riippuen.

Tämän teksti on tehty ainoastaan tiedotuksellisista syistä. Toivottavasti siitä on apua tehdessäsi päätöstä peräpukamien THD® Doppler -menetelmän mukaisen
hoidon suhteen.

Vain lääkäri voi määrittää, sopisiko THD® Doppler -menetelmä sinulle.

Tekstin alkuperä: THD (UK) Ltd
Unit 3, Great Western Business Park, McKenzie Way,
Worcester, WR4 9PT, United Kingdom
Tel +44 (0) 1905 747 883 Fax +44 (0) 1905 330 295
www.thdlab.co.uk

Teksti vapaasti suomennettu alkuperäisen esitteen tekstin pohjalta.